AYAKÇILARIN SEKTÖRDEKİ AYAKLARI KESİLMEDEN
YÖNETMELİĞİN UZAMASINA NE ÜZÜLELİM NE DE SEVİNELİM...
Kıymetli Meslektaşlarım,
Dün ulaştığım bilgi çerçevesinde Yönetmeliğin uzaması ile ilgili sizlere bilgilendirme yaptım. Belki dahası da var kesin olmamakla birlikte Yönetmeliğin başlangıç tarihinde de (5.Haziran 2018) bir değişiklik söz konusu olabilir, bunu Resmi Gazetede yayınlanınca hep birlikte öğreneceğiz.
Yaptığım bu bilgilendirmeye kimimiz üzüldü kimimiz sevindi üzülen de sevilen de kendi çerçevesinden bakınca elbette haklı. Bende bu sebeple bu yazıyı yazma ihtiyacı duydum.
Şöyle de yanlış bir algı var zannediliyor ki Yönetmelik yürürlükte değil. Hayır Yönetmelik yürürlükte ve Bakanlık tarafından bir çok denetim ve cezai yaptırımın uygulandığını bilmemiz lazım.
TEMFED camiası ve şahsım Yönetmeliğin uzatılmasının doğru olmayacağını savunanlardanız. Uzatma yerine Yönetmelik Revizyonun bir an önce yapılması gerektiğini Bakanlığımıza her mecrada illettik dile getirdik. Çıkan bir kanunun veya düzenlemenin uzatılması ya da esnetilmesi kamuoyunda yanlış bir algı oluşturuyor ve taraflar konuya inançlarını kaybediyorlar. Kural koyulduysa herkes uymalı uymayanlara en ağır cezai yaptırımlar uygulanmalıdır.
Fakat burada durum biraz farklı galiba, bu duruma herkes kendi penceresinde bakmamalı. 06.12.2019 tarihi itibariyle edindiğim bilgilere göre Ülke genelinde İl müdürlüklerine Yetki Belgesi müracaatları mevcut kayıtlı meslektaşlarımızın %30’nu bulmuyor. Bu sayı çok az, tabii ki bu durumun mevcut Yönetmelikten kaynaklanan sebepleri de var.
Yönetmeliğin çıktığı hafta Yönetmelik ile ilgili bir yazı yazmıştım (13.08.2018 yazım facebook’da duruyor) başlığı da “YETMEZ AMA ŞİMDİLİK KABUL” diye.
Evet sektörümüz için bu Yönetmelik olmalıydı tartışılamaz bile ancak bu içeriği ile maddeler sektörün büyük sorunlarını çözecek durumda değildi ve hala da öyledir. Bu sebeple Yönetmelik sektöre bir düzen için iyi bir başlangıç olmakla birlikte hızlı bir şekilde revize edilmeli yarattığı ve yaratabileceği yeni mağduriyetler ortadan kaldırılmalıydı.
Bu çerçevede TEMFED olarak, 14 Madde başlığında değişmesi veya yeniden düzenlenmesi için gereken Revizyon taleplerimizi Bakanımıza, Genel Müdürümüze ve İlgili Daire Başkanlarımıza ilettik ve sektörün sıkıntılarını defalarca toplantılarda anlattık. Bakanlığımız bu taleplerimizin hiç birine hayır demedi onlar da mevcut Yönetmeliğin yetersizliğinin ve yarattığı adaletsizliğin farkındaydılar. Bakanlığımız iyi niyetle yoğun bir mesai harcayarak uzun süredir tüm kurumlardan ,şahıslardan görüş alarak ve binlerce CİMER müracaatını da değerlendirerek yeni revizyon taslağı hazırladı fakat yetiştirilemediğini düşünüyorum.
Kıymetli Meslektaşlarım,
Şimdi gelelim işin püf noktasına
Sadece YETKİ BELGESİ vermekle sektörü disipline edebilir miyiz ?
Aşağıda saydığım maddeler ve sorunlar çözülmeden sektörün sorunları asla çözülmüş olmaz.
ŞİMDİ
- Odalara kayıtlı olmalarına rağmen Üniversitelerden ve MEB özel öğretim kurumlarından eğitim belgesi alanların belgeleri geçerli sayılmadan,
- Kaydı olmayan AYAKÇILARIN sektördeki ilişkileri,ayakları kesilmeden ve ciddi caydırıcı cezalar getirilmeden,
- Her ilde Yetki Belgesi verilme kriterleri değişkenlik gösterirken,
- Bakkala manava kızarken yanı başımızda bir ofiste danışman adı altında 40-50 kişiyi kaçak çalıştıran ortadan kaldırılmadan,
- MYK – Seviye 5 Sorumlu Emlak Danışmanı müracaatında Okul şartı, Ofis olması şartı ve Staj,Tecrübe şartı getirilmeden,
- Tapu dairelerinde ve Devlet dairelerinde Sorumlu Emlak Danışmanlarına işlem yapma yetkisi verilmeden,
- Emlak İlan sitelerine Kayıtlı Emlak Danışmanı dışında İlan verilmesinin önü kesilmeden,
- Yönetmelikte yapılamayacak durumda olan sözleşme içerikleri basitleştirmeden örnek(Her gayrimenkul için ayrı bir sözleşme imzalatmak gibi)
- Hizmet bedellerini Tüketici aleyhine kullanılmasını sağlayan maddeler ortadan kaldırılmadan,
- İllerinde Oda veya ilgili meslek komitesi olmayan ancak yıllardır vergiye kayıtlı meslektaşımızın durumu çözülmeden,
-NACE kodlarında ki kaydırmaların önüne geçilmeden,
-İlgili Meslek Kuruluşlarına Denetim Yetkisi verilmeden,
Kısacası bu sorunlar ortada dururken ve çözüme kavuşturulmadan Yönetmelik Uzasa Ne Olur Uzamasa ne olur Sadece YETKİ BELGESİ almış oluruz. Bir çok meslektaşım gibi bende yetki belgemi ilk ay aldım sorunlar çözüldü mü tabiki HAYIR.
Kıymetli Meslektaşlarım,
Bu sorunları Yönetmelik Revizyonun da çözemez isek sektör bırakın ileri gitmeyi geçmişini arama noktasına gelir.
Bizler bu uzama süresini kısaltmalıyız 1-2 ay gibi bir sürede Yönetmelik Revizyonu nun yayınlanmasını sağlamalı ve tüm enerjimizi buna harcamalıyız.
Kıymetli Meslektaşlarım,Rahat olun bu sorunları hep birlikte BİR ve BERABER başaracağımıza inanıyorum.
Selam ve Saygılarımla
Hacı Ali TAYLAN
TEMFED