GAYRIMENKUL BİLGİ BANKASI
Tarih:
Son Güncelleme:27/03/2021
Genel Bilgi Yabancılara mal edinme Kolaylığı




Türkiye’de mülk edinmesi sınırlandırılan 14 ülke vatandaşlarına uygulanan ambargo,geçen ay İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu’nun imzasıyla yayınlanan “gizli genelge” ile kaldırıldı. .Genelgeyle 14 ülke vatandaşlarının mülk edinmeleri için gereken “İkametgah izni” kaldırıldı.

1 Haziran 2006 tarihli genelge, Başbakanlık, Milli Güvenlik Kurulu, Genelkurmay Başkanlığı ile ilgili bakanlıklara da gönderildi.İsrail, Rusya Federasyonu, Bosna Hersek, Hindistan, Mauritus, Mısır, Singapur, Togo, Endonezya, Kongo Cumhuriyeti, Şili, Filipinler,Tayland ve Özbekistan vatandaşlarının, Gayrimenkul edinmesindeki “İkametgah izni” ön koşulu kaldırıldı.

Avrupa Birliğine üye ülkeler ile ekonomik işbirliği ve kalkınma örgütü (OECD) ülkeleri A grubu ülkeler arasında yer alıyor. Bu ülkelerin dışındaki ülkeler, B grubunda bulunuyorlar. AB ve OECD ülke vatandaşları ikamet izni almalarında herhangi bir sorun olmadığından, taşınmaz mal edinmelerinde de bir sorun yaşanmıyor. Ancak yabancıların Türkiye’de taşınmaz mal edinmelerini düzenleyen 5444 sayılı Tapu Kanunu’nu ile karşılıklılık  ilkesi gereği İsrail ve Rusya Federasyonu gibi ülkelerin vatandaşlarının mülk edinebilmeleri için 6 aylık ikamet şartı aranıyordu.

Genelgeye göre bu yabancılara ikamet tezkeresinin verildiği tarihten itibaren 3 aylık süre içinde gayrimenkul edinimi ile ilgili işlemleri tamamlamaları gerektiği hususunda bilgilendirilecek ve bu süre içerisinde Tapu kayıtları istenecek.

TEMFED TÜM EMLAK MÜŞAVİRLERİ FEDERASYONU Genel Bilgi Yabancılara mal edinme Kolaylığı TEMFED TÜM EMLAK MÜŞAVİRLERİ FEDERASYONU,Genel, Bilgi, Yabancılara, mal, edinme, Kolaylığı,Türkiyede, mülk, edinmesi, sınırlandırılan, 14, ülke, vatandaşlarına, uygulanan, ambargogeçen, ay, İçişleri, Bakanı, Abdülkadir, Aksunun, imzasıyla, yayınlanan, “gizli, genelge”, ile, kaldırıldı, Genelgeyle, 14, ülke, vatandaşlarının, mülk TEMFED TÜM EMLAK MÜŞAVİRLERİ FEDERASYONU Genel Bilgi Yabancılara mal edinme Kolaylığı Türkiye’de mülk edinmesi sınırlandırılan 14 ülke vatandaşlarına uygulanan ambargogeçen ay İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu’nun imzasıyla yayınlanan “gizli genelge” ile kaldırıldı Genelgeyle 14 ülke vatandaşlarının mülk