Sayın Milletvekilim; tarafınızca hazırlanan ve Cumhuriyet Halk Partisi Grup Başkanlığının 31.12.2012 tarih ve 719 sayı numarası ile Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına sunulan “Lisanslı Emlak Müşavirliği, Emlak Müşavirliği Şirketleri ve Emlak Komisyonculuğu hakkında kanun teklifini incelemiş bulunuyoruz”.
Emlak müşavirliğinin mesleki olarak bir yasal düzenlemeye çok acil ihtiyacı olmakla birlikte, tarafınızca hazırlanan Kanun teklifi incelenmiş ve camiamızın asla kabul etmeyeceği bir kanun teklifi olduğu görülmüştür.
Bu Konuda mesleğimizin içindeki bazı çıkar gruplarının sizi yanlış yönlendirmiş olduğu kanaatindeyiz.
Kendilerinde olmayan ve ALLAH’IN izniyle de hiçbir zaman sahip olamayacakları bir güç vehim etmekte olan bu çıkar grubu arkamızdan iş çevirmekte, size farklı bir taslak, internet sitelerinde ayrı bir taslak, toplantılarda ayrı bir taslak sunmaktadırlar.
Has bel kader bulundukları bu görevlerde art niyetli bu çıkar grubu ikiyüzlülüklerinin ortaya çıkmaması için hiçbir platformda karşımıza çıkamamaktadır
Sayın Milletvekilim;
Emlak müşavirliği meslek kanununa karşı duyarlılığınız ilgi ve alakanız bizi mutlu etmekle birlikte, bizleri ve geniş kitleleri ilgilendiren böylesine önemli bir mesleki konuda meslek kuruluşlarımızın da görüşlerini almanızı ister ve beklerdik.
Kanun teklifiniz mevcut meslektaşlarımızı korumak yerine onları meslek mensubu olmaktan çıkarmakta ve yaptıkları mesleği elinden almaktadır.
Böyle bir düzenlemenin ne Avrupa da ne de dünyanın herhangi bir ülkesinde eşi ve benzerini bulmak mümkün değildir.
Kanun teklifi bizim açımızdan ve uygulanabilirliği açısından birçok sıkıntıyı içinde barındırmakla birlikte ilk göze çarpanları şöyle sıralayabiliriz,
-Kanun teklifi “Lisanslı Emlak Müşavirliği, Emlak Müşavirliği Şirketleri ve Emlak Komisyonculuğu” olarak adlandırılmış ve böylelikle 3’lü bir yapı oluşturulmaya çalışılmıştır. Bu şekilde bir yapılanma bizler için kabul edilemez bir durumdur.
Meslek kuruluşlarımızın bu güne değin her zaman tekli bir yapı talebi olmuş ve çalışmalarda bu yönde yapılmıştır. Zira meslek mensuplarımızın beklentileri de bu yöndedir.
-Tapu ve diğer kamu kurumlarından ne kadar emekli var ise müktesep hak verilmiş ancak mevcutta bu işi yıllardır yapan meslektaşlarımıza her ne kadar geçici maddelerde hak veriliyor gibi görünse de mevcut haklarını koruyan hiçbir müktesep hak verilmemiştir.
- 1136 sayılı yasa ile avukat bulundurması gereken şirketler belirlenmişken, Avukatları kollayan ve hiçbir ilgisi yok iken şirketlere avukat bulundurma zorunluluğu getirilerek avukatlara iş sahası yaratılmaya çalışılmıştır.
-Kanun teklifinde 6102 sayılı Yeni Türk Ticaret Kanunu ile getirilen şirketlerin tek kişiyle kurulması hakkı da ortadan kaldırılmıştır.
-Yine yasa metninde yer alan bir çok madde yürürlükteki 5362 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Kanununa, 5174 sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar kanununa, 6083 sayılı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü teşkilat kanunu ilgili maddelerine, SPK, BDDK yönetmenlik ve mevzuatlarına TTK kanununa da aykırılık ve muhalefet teşkil etmektedir.
-Yine diğer bir madde de iş adamlarımız dünya pazarlarına açılırken kanun metninizde Emlak müşavirlerinin çalışma alanı sadece bulunduğu ilçe ile sınırlandırılmış, bireysel olarak başka şube açmaları da engellenmiştir. Bunu anlamakta mümkün değildir.Böyle bir uygulama sadece küçük esnaf ve taciri silmek Franchise firmalarının piyasayı ele geçirmesini sağlamak olacaktır.
-Emlak müşaviri olmanın özel şartları ile Emlak komisyoncusu olmanın özel şartları da kendi içinde çelişmektedir
-Kurul yapısı ve temsil yine hakkaniyetli bir yapı olarak görünmemektedir.
Sayın Milletvekilim,
Hazırlanmış olan yasa metni yıllardır Meslek Odalarına ve Ticaret Odalarına kayıtlı aidatlarını ve vergilerini ödeyen meslektaşlarımızı hiçbir şekilde ifade etmemekte ve haklarını korumamaktadır.
Yasa metni bu haliyle ancak temsilcilik vermeyi hedefleyen Franchise firmalarının büyümelerine katkı sağlayacak, gayrimenkul pazarlamasında tekelleşmenin yolunu açacaktır.
Yukarıda bir kısmını dile getirdiğimiz başlıklar çerçevesinde uygun görmeniz halinde yasa metnin geri çekilmesi suretiyle meslek kuruluşlarımızla da istişare edilerek yeniden gözden geçirilmesi hususunda gerekli hassasiyeti göstereceğinize inanıyorum.
Meslektaşlarımızın haklarını elinden alan bu yasa taslağının hiçbir şekilde kabul edilemeyeceğini bilgilerinize sunarım. Saygılarımla
Hacı Ali TAYLAN
Türkiye Tüm Emlak Müşavirleri Federasyonu
Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası
Yönetim Kurulu Başkanı