Bilindiği gibi gayrimenkul özellikle Türk insanı için büyük bir önem arz etmektedir. Bu ilgi sebebi ile de gayrimenkul sektörü, kendisine bağlı alt sektör sayısının fazlalığı yarattığı önemli istihdam sebebi ile ekonomimizde bir lokomotif görevini sürdürmektedir.
Bu ilgiye rağmen,vatandaşlarımızın gayrimenkule ilişkin konularda yeterli bilgiye sahip olmayışları sebebi ile yoğun olarak sorunlar yaşadıkları da bilinen bir gerçektir.
Bu sorunların başında da yeni inşaatlarda, satın alınan kat irtifakı tesis edilmiş binaların, o binayı yapan kişi veya kurum tarafından o bina için yükümlü olduğu Vergi ve SSK borçlarını ödemediği için binanın “Yapı Kullanım İzni” İSKAN alamadıklarından Kat Mülkiyeti tesis edilemeyişidir.
Basit bir konu gibi gözükmekle birlikte bu konu ülke genelinde ciddi boyutlara ulaşmış ve çözülmesi her geçen gün imkansızlaşan bir kangren haline gelmişti.
Bu sorundan kaynaklı Vatandaşımız parasal anlamda ekstra ödemeler yapıyor,elektrik su ,gaz bağlantılarında sıkıntılar yaşıyor,gayrimenkulunu isteği zaman ve kolaylıkta satamıyor ve bu kendisinden kaynaklanmayan sorun için mahkemelerde sürünüyorlardı.
Geçtiğimiz yıl Kat İrtifakından, Kat Mülkiyetine geçişin kolaylaştırılması için bir yasal düzenleme getirilerek; ciddi sayıda bir mağdurun sorunlarının çözümü sağlanışmış ancak , iskan olmaması sebebi ile bu haklardan yararlanamayan ciddi bir mağdur kitlesi bu haklardan yararlanamamıştır..
Ülkemizde her il ve ilçe için önemli bir sorun olan Ankara da tüm ilçelerde yaşanan, özellikle Mamak, Keçiören, Sincan, Gölbaşı gibi bazı ilçe sınırları içerisinde daha yoğun olarak yaşanan bu sorun nihayet bir çözüme kavuşmuştur.
09.12.2009 tarih ve 5940 sayılı İMAR KANUNU İLE BAYINDIRLIK VE İSKAN BAKANLIĞININ TEŞKİLAT VE GÖREVLERİ HAKKINDA KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMEDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN yayımı ile getirilen düzenleme ile bu çok önemli sorunda ortadan kalkmıştır.
Madde 27 –
03/05/1985 tarihli ve 3194 sayılı İmar Kanununun 28 inci maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
Fenni mesullerce denetime ilişkin mimarlık ve mühendislik raporları hazırlanan, yapı sahibi, fenni mesuller ve ilgili idare elemanlarının birlikte düzenlediği tespit tutanağı ile tamamlandığı belirlenen, ancak, yapı müteahhidinin yapım işlerinden doğan vergi ve sigorta primi borçlarının ve diğer sorumluluklarının gereğinin yerine getirilmemesi sebebiyle yapı kullanma izin belgesi verilmesi işlemleri tamamlanamayan yapılar için, yapının müteahhidi olmayan yapı sahibinin talebi üzerine, ilgili idarece durum tespit edilerek yapı kullanma izin belgesi verilir. Bu belgenin bir örneği, ilgili kurumlara ve ilgililerin kayıtlarına işlenmek ve değerlendirilmek üzere ilgili meslek odalarına ve Bakanlığa gönderilir
Bu yapılan yeni düzenleme ile böylesine çok önemli sorun ortadan kalkmış oldu
Selam ve Saygılarımla